Heerlijke verantwoorde sausjes voor bij de bbq of gourmet

koolhydraatarme sausjes

Aiolo

  • 2 el volle mayonaise (bijv Zaanse)
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1/2 el olie
  • paar druppels citroensap
  • mespuntje mosterd

Meng alles door elkaar tot een gladde massa.
Voor extra smaak kan je er vers gesneden bieslook doorheen doen


Kerriesaus

  • 2 el volle mayonaise (bijv Zaanse)
  • 1 el magere kwark
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1 el koud water

Meng alle ingeredienten door elkaar tot een gladde massa.
Variatietip: voeg 1/2 el fijngesneden bosuitjes en een tl paprikapoeder toe


Knoflooksaus

  • 2 el volle mayonaise (bijv Zaanse)
  • 1 el magere kwark
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 el bieslook, fijn gesnipperd
  • paar druppels citroensap
  • 1 el koud water
  • 1/2 tl zoetstof

Meng alle ingeredienten door elkaar tot een gladde massa.
Variatietip: Snipper een sjalotje fijn en meng deze door de saus voor extra pit.


Frisse dille dip

  • 150 gr magere kwark
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 3 el fijn gesneden dille
  • 1 bosuitje fijn gesneden
  • paar druppels citroensap
  • zout
  • peper
  • klein beetje zoetstof naar smaak

Meng alle ingeredienten door elkaar tot een dipsaus.
De saus smaakt het beste als het een poosje in de koelkast heeft gestaan en de ingredienten goed ingetrokken zijn.
Maak de saus daarom een dag van te voren klaar.


Kruidig dipsausje

  • 2 el magere kwark
  • ½ tl limoensap
  • 1 el bieslook, fijngehakt
  • Paar blaadjes basilicum, fijngehakt
  • Snufje zout
  • Snufje peper
  • Snufje knoflookpoeder

Meng alle ingrediënten goed door elkaar en laat minimaal 15 minuten in de koelkast staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.

 


Cocktailsaus

  • 1 eetl volle mayonaise (bijv Zaanse)
  • 1/2 theelepel tomatenpuree
  • snufje paprikapoeder
  • paar druppels zoetstof.

Beetje husselen en klaar!!
Eventueel kun je er nog wat magere kwark aan toevoegen


Tzatziki

  • 250 g magere kwark
  • ½ komkommer
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • Paar blaadjes verse munt, fijngesneden
  • Peper, zout naar smaak


Schil de komkommer en verwijder de zaadlijsten. Rasp de komkommer, bestrooi met zout en laat ca. 2 min. staan. Knijp de komkommer uit zodat het overtollige vocht eruit gaat. Meng alle ingrediënten door elkaar. Maak op smaak met zout en peper. In plaats van munt kunt je ook dille naar smaak toevoegen.


Geschikt vanaf fase 1 van het PS. food & lifestyle programma
(Neem van de sausjes op basis van mayonaise max 1 eetlepel, de sausjes op kwarkbasis max 2 eetlepels)