Koolhydraatarme recepten |  PS. food & lifestyle | fase 1

Spaghetti Bolognese

Ingrediënten:

  • 1 zakje PS. spaghetti
  • 40-50 g rundertartaar
  • 100 gram gezeefde tomaten
  • 100 gram bleekselderij in halve maantjes
  • ¼ rode ui, gesnipperd
  • ½ teentje knoflook, geperst
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 1 tl oregano
  • Zout
  • Peper
Lees meer »

Koolhydraatarme Turkse pizza

Ingrediënten:

  • 1 PS. wrap
  • 40-50 g rundertartaar
  • ¼ groene paprika, in stukjes
  • 2 tomaten in stukjes (zonder het vocht)
  • Klein handje rucola
  • ½ groene Spaanse peper
  • 1 el verse peterselie
  • 1 tl tomatenpuree
  • ½ tl chilivlokken
  • ½ tl zout
  • Snuf zwarte peper


Knoflooksaus:

  • 2 el magere kwark
  • ½ teentje knoflook, geperst
  • Zout en peper
  • Eventueel verse dille, fijngehakt

 

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Meng de tomaten, tomatenpuree, groene paprika, Spaanse peper, chilivlokken, peterselie, zout en peper in een keukenmachine of met een staafmixer tot een puree. Doe de tartaar in een kom, meng met de puree en laat (afgedekt) in de koelkast 15-30 minuten marineren. Besmeer de wrap met het tartaarmengsel en zet circa 15 minuten in de voorverwarmde oven.

 

Meng de ingrediënten voor de knoflooksaus goed door elkaar in een schaaltje en zet tot gebruik in de koelkast. Haal de Turkse pizza uit de oven, beleg met de rucola en serveer met de knoflooksaus.

Lees meer »

Quiche met zalm en spinazie

Ingrediënten:

  • 1 zakje PS. kaaskoekjes
  • 25 g zalm in stukjes (vers of uit blik)
  • 1 ei
  • 100 g spinazie, gewassen en goed uitgelekt
  • 1/4 rode ui, gesnipperd
  • 1 el Boursin cuisine light
  • 1/2 el bieslook, fijngehakt
  • 1/2 el dille, fijngehakt
  • 1 el gesmolten roomboter
  • 1 el olijfolie
  • Peper
  • Zout

Extra nodig:
Keukenmachine, kleine bakvorm, bakpapier

 

Lees meer »

Zoet-zure komkommersalade

Heerlijk fris bijgerecht. Klaar in een handomdraai, èn koolhydraatarm.


Ingrediënten
:

  • 1/2 komkommer
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • Kruiden naar keuze ( bijv. bieslook, peterselie, italiaanse kruiden)
  • evt een paar druppels zoetstof



Bereidingswijze:
De komkommer met de kaasschaaf in dunne plakjes of lang slierten snijden en in een schaal doen.
De witte wijnazijn, kruiden en zoetstof mengen tot een dressing en over de komkommer gieten. Ongeveer een half uurtje laten staan zodat de smaken goed kunnen intrekken. 

Zelf heb ik de Italiaanse diepvrieskruiden van Darégal gebruikt. Deze kruiden zijn vers ingevroren en heel handig om in huis te hebben.

Ik heb de kruiden bijvoorbeeld ook gebruikt in deze recepten:
Zalm met bieslook-kaassaus  (bieslook)
Salade 'Pollo tonnato'  (basilicum)

Lekker kruidig dipsausje  (basilicum, bieslook en peterselie)

Lees meer »

Noodles met hete curry en tartaarballetjes


Ingrediënten
:

  • 1 zakje PS. noodles
  • 40-50 gram tartaar
  • 100 g tomatenblokjes
  • 50 ml kookroom light
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 sjalotje, grof gesneden
  • 1 rode chilipeper, zaadlijst verwijderd en fijngehakt
  • ½ cm verse gember
  • ½ el kokosolie
  • 1 el Kikkoman sojasaus
  • 1 el verse koriander, fijngehakt
  • Zout
  • Peper

Extra: keukenmachine

Bereidingswijze:
Meng de tartaar met de helft van de knoflook, de koriander en kwart van de fijngehakte chilipeper.  Draai er dan kleine balletjes van en zet in de koelkast (liefst een nacht zodat de smaken goed kunnen intrekken).

Doe vervolgens de rest van de knoflook, rode peper, gember en het sjalotje in een keukenmachine en vermaal tot een pasta.

Verhit de kokosolie in een wokpan, en fruit de pasta even kort aan. Voeg de tomatenblokjes, kookroom, sojasaus en wat peper en zout toe en laat 10 minuutjes sudderen. Voeg vervolgens de gehaktballetjes toe en laat deze 12 tot 15 minuten garen.

Kook ondertussen de noodles circa 10 minuten in een ruime hoeveelheid water met eventueel een beetje zout. Serveer de noodles met de tartaarballetjes en garneer eventueel nog met wat verse koriander.

Lees meer »

Aspergesalade met gerookte zalm

In de magazines van de supermarkt zijn vaak heerlijke recepten te vinden. Eerder al maakte ik de Tonijnsalade met appel uit de Allerhande. Deze aspergesalade komt uit het Jumbo magazine, lekker op het PS. brood, meerzaden bolletje of de crackers.


Ingrediënten:

  • 200 gram geschilde asperges
  • 50 gram gerookte zalm
  • 1 el bieslook
  • 1/2 el peterselie
  • 1 el citroen mayonaise
  • 1/2 el crème fraîche light of kwark
  • 1/2 groente bouillonblokje 


Bereidingswijze:
Snijd de asperges in stukjes van ca 2 cm. Kook de asperges samen met het bouillonblokje 8 minuten. Draai het vuur uit en laat de asperges nog 5 minuten na garen, tot ze beetgaar zijn. Giet de asperges af, laat ze goed uitlekken en afkoelen tot kamertemperatuur.
Snijd ondertussen de zalm in kleine stukjes. Meng de mayonaise met crème fraîche/kwark en de kruiden. Schep de asperges en zalm erdoor en maak evt op smaak met wat peper.

In plaats van citroen mayo kun je natuurlijk ook gewoon volle mayo en een scheutje citroensap gebruiken.

Lees meer »

Poké Bowl met zalm

Een poké bowl is een traditioneel gerecht uit Hawaii, Het gerecht wordt door vissers gegeten en is een manier om restjes vis op te maken .Poké betekent: ‘visrestjes’ en 'Bowl' is omdat het in een kommetje zit ;-)  Een traditionele poké bowl bestaat uit stukjes gemarineerde rauwe vis, Vaak wordt gekozen voor tonijn en wordt voor de marinade sojasaus en sesamolie gebruikt.

 

Ik heb me niet helemaal aan de traditie gehouden... In plaats van rauwe vis heb ik voor gerookte zalm en rivierkreeftjes gekozen ( omdat ik dat nog in huis had en ook ik mijn restjes op wilde maken) en in plaats van een marinade heb ik voor een zelfgemaakte dressing gekozen. Ach traditie of niet, het was wèl heel erg lekker!! ;-) 

 

Lees meer »

Gevulde aubergine

Ingrediënten:

  • 100 gram kipfilet in blokjes
  • 25 gram hamreepjes
  • 1/2 aubergine, over de lengte gehalveerd
  • 1/2 rode ui
  • 1/4 groene paprika in blokjes
  • 1/2 tomaat, de zaadjes verwijderd en in blokjes
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 el Boursin Cuisine light
  • Oregano
  • 1 el olijfolie
  • Peper en zout


Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de halve aubergine 5 minuten, hol hem uit en snijd het vruchtvlees fijn. Fruit de ui en paprika in een 1/2 eetlepel olie samen met de knoflook. Voeg de kipfilet, hamreepjes, het auberginevruchtvlees en de oregano toe en bak het geheel circa 5 minuten.

Meng de Boursin Cuisine en tomaat door het groentemengsel en voeg naar smaak peper en zout toe. Leg de auberginehelft in een ingevette ovenschaal en vul met het mengsel. Laat de aubergine 20 minuten gaar in de oven.

Tip!
In plaats van kipfilet kun je ook rundertartaar gebruiken

Lees meer »

Salade 'Pollo tonnato'

Dit recept kwam ik eens tegen in de 'Allerhande' en is sindsdien favoriet!


Ingrediënten
:

  • Handje rucola
  • 1 tomaat ( of een aantal cherrytomaatjes)
  • 75 gr flinterdunne gebraden kipfilet (vleeswaren)
  • Blikje tonijn van 80 gram
  • 1 el citroenmayonaise
  • 1 el kappertjes
  • 2 à 3 takjes basilicum ( of gebruik basilicum uit de diepvries)
  • peper

 

Extra nodig:
Keukenmachine of staafmixer met bakje


Bereidingswijze:

Laat de tonijn uitlekken. Pureer de tonijn samen met de mayonaise, basilicum en de helft van de kappertjes in de keukenmachine.
Breng op smaak met peper. Leg een handje rucola op een bord en verdeel de kipfilet erover. Schep de tonijnpuree erover  en garneer met de tomatenpartjes en kappertjes.

Smakelijk!

Lees meer »

Frisse groentespread

Ingrediënten voor 1 portie

  • 1 stengel bleekselderij, in stukjes
  • ¼ komkommer, in stukjes
  • 5 cherrytomaatjes, in stukjes
  • 2 ansjovisjes, in stukjes
  • 1 el olijfolie
  • Tuinkers
  • Peper
  • Zout

Bereidingswijze:
Pureer de groentes, samen met de ansjovis, met de staafmixer in een grote kom. Doe de gepureerde groentes in een vergiet en druk, met de bolle kant van een lepel, al het vocht eruit. Voeg de olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout.

Lekker op de crackers van PS!

Lees meer »